Sisällysluettelo
Talvipyöräily
Renkaat
Nastarenkaat ovat talviajossa tärkeät. Usein näkee, että ainoastaan eteen on asennettu nastarengas. Perusteena se, että sehän se ensimmäisenä lähtee luistamaan. Nykyisillä pyörillä riski takapyörän irtoamiseen on kuitenkin vanhaa kaupunkipyörää suurempi. Syynä tähän on muuttunut painojakauma ja sähköpyörien kasvanut vääntö. Nastoja suositellaan siis eteen sekä taakse.
Mikäli sinulla on tubless-renkaat, ja ne on litkutettu, tarkista nesteen pakaksenkestävyys. Tyypillisesti tubeless-nesteet alkavat jäätyä -10° asteen tienoilla. Tämän jälkeen ne eivät tietenkään toimi. Tästä poikkeuksena on Orange Seal Subzero, joka toimii -20°C asti.
Vaijerit
Suurin yksittäinen syy pyörän toimimattomuuteen talvella on vaijerien jäätyminen. Yhtenäisellä vaijerinkuorella varustetut pyörät kestävät vähän paremmin, koska niissä on vain kaksi päätä, joista vesi voi mennä sisään. Katkaistuissa kuorissa on usein kolme kuoriosaa, jolloin siinä on kuusi päätä, joista vesi voi päästä sisään ja jäätyä.
Jäätymistä voi ehkäistä ajoissa voitelemalla vaijerit ja puhaltamalla kuoret sisältä kuivaksi esimerkiksi paineilmalla. Jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan, ja vaijeri on jumissa, kuori lämmitetään ja mahdollisuuksien mukaan tyhjennetään. Tämän jälkeen voiteluaineena käytetään lukkosulaa. Se ei tosin voitele, mutta ainakin pitää kuorta auki. Pahimmissa jäätymistapauksissa Sinol tai Marinol toimii myös kuoren avaajana.
Vaijerin vetosuunta vaikuttaa myös oleellisesti jäätymisherkkyyteen. Napavahtajissa vaijeri tulee yleensä chainstaytä pitkin, jolloin se ”laskeutuu” alaspäin, ja vesi, joka sinne kapillaarisesti päätyy, myös jää sinne. Ulkovaihtajissa vaijeri tulee yleensä seatstaytä pitkin, jolloin se ei vedä vettä sisään niin herkästi.
Vaijereiden päätykolkit voi vaihtaa myös tiivisteellisiin. Tämä estää jonkin verran vettä pääsemästä kuoriin.
Ketjut
Ketjujen voitelu talvella poikkeaa kesästä siten, että paksuja öljyjä ei kannata käyttää - ne jäykistävät pakkasella ketjun. Tarjolla on esim. Muc-Off -50°C Lubea, joka ei jäädy, ja voitelee ihan hyvin, kun sitä vaan muistaa lisätä tarpeeksi usein.
Navat
Napojen tehdasvaseliinit on yleensä valittu lauhkeammille vyöhykkeille kuin Suomeen. Laajan huollon yhteydessä napoiin vaihdetaan Park Tool HPG-1 High Performance Grease, joka kestää -40°C. Tätä ei kuitenkaan tehdä kasettilaakereille.
Joustokomponentit
Keulat, iskunvaimentajat ja hydrauliset hissitolpat heikentävät toimintaansa pakkasessa aina. Voit parantaa niiden toimivuutta säätämällä puristusvaimennuksen nopeimmalle ja tarvittaessa vaihtamalla ohuemmat öljyt keulaan - tällöin kuitnekin voiteluaineiden toimivuus heikkenee. Mutta näin se tekee joka tapauksessa pakkasella. eituisesti vaimenninpuolen toiminta kärsii pakkasesta.
Jarrut
Vaijerivetoisiin jarruihin (levy- tai vannejarruihin) vaikuttaa lähinnä vaijerien jäätyminen. Hydrauliset jarrut kestävät pakkasta pääsäätöisesti hyvin. DOT-pohjaiset hydrauliset jarrut (SRAM, Formula…) kestävät kovempaa pakkasta kuin mineraaliöljtyä käyttävät jarrut (Shimano, Tektro, Magura…). Tosin mineraaliöljykin kestää hyvin vielä -20°C.
Vaihtajat
Vaihtajia on kahta päätyyppiä: napavaihtajia ja ulkovaihtajia. Talvikäyttöön napavaihtaja soveltuu yleensä paremmin, koska lumi ja loska ei vaikuta suoraan sen toimintaan. tallaisia vaihtajia ovat mm. Shimano Nexus, Shimano Alfine ja Rohloff Speedhub sekä erikoisemmat Enviolo/NuVinci ja Pinion P-sarja.
Ulkovaihtajan tunnistaa monilehtisestä takapakasta. Talvella pienimpien rattaiden väliin pakkautuu helposti lunta, ja se tiivistyy jääksi, joka nostaa ketju hampaan yli, ja ketju alkaa hyppimään pienimmillä rattailla. Tähän vaivaan auttaa sulattaminen.
Elektroniikka/sähköpyörät
Sähköpyörien paneelit kestävät yleensä pakkasta ihan hyvin, mutta huolehdi, että paneelin ja sen talakan väliin ei pääse lunta/vettä. Jäätyessään tämä laajenee ja yleensä katkaisee yhteyden paneeliin. Korjauksena kuivattaminen. Myös suihkaus polkupyöriä varten suuniteltua kontaktispraytä auttaa asiaa.
Sähköpyörien akkujen suositeltu käyttölämpötila on -15°C ja +40°C välillä. Ladattaessa akun lämpötilan tulee olla plussan puolella, suositeltavaa on, että se on yli +10°C. Säilytyslämpötila tulee myös olla yli +10°C, alemmissa lämpötiloissa akun kapasiteetti heikkenee, eikä se anna parastaan.
Mikäli akkusi vaikuttaa talvella todella heikolta, sille kannattaa tehdä kapasiteettimittaus.
Pyörän säilyttäminen talvella
Säilytä pyörä kylmässä ennenkuin lähdet liikkeelle. Mikäli pyörä on lämmin kun lahdet sillä pakkaseen, ketjuu ja voimansiirtoon tarttuva lumi sulaa ja jäätyy pyörään kiinni. Kylmään pyörään lumi ei samalla tavalla tartu.