Sisällysluettelo
Sähköpyörällä ajaminen
Voimansiirto ja vaihtaminen
Sähköpyörällä ajettaessa joudut totuttelemaan aikasemmasta poikkeavaan ajotyyliin. Vaihteita on yleensä vähemmän, eikä niitä tarvitse vaihtaa niin usein kuin sähköttömässä pyörässä. Vaihtaessasi huomioi muutama seikka:
Napavaihteet (Shimano Nexus, Alfine, NuVinci): Loepta polkeminen hetkeksi ennen vaihtamista. Konet keskimoottorit vetävät vielä joitakin sekunnin osia sen jälkeen kun olet lopettanut polkemisen. Varsinkin Nexus vaihtaa tällöin hyvin huonosti. Napavaihteella ei tulisi olal vetoa vaihtamisen aikana.
Ulkovaihteet: voit vaihtaa normaalisti, mutta huomioi, että veto voi olla vaihtamishetkellä kova. Tästä syystä varsinkin kulunut ketju voi aiheuttaa vaihtamisongelmia, tai katketa tyystin.
Tarkistaaksesi ketjun kunnon, poikkea Move & Go:lla, niin mitataan sen kunto. Kotikonstein arvion ketjun kunnosta voi tehdä mittaamalla viivottimella ketjun pituus kymmenen lenkin yli. Uuden ketjun mitta tälle on 25,4 cm. Jos mitta on alle 25,5 cm, kaikki on vielä ok. Jos mitta on yli 25,7 cm, ketju ja pakka tulee vaihtaa.
Avustustasot
Sähköpyörille luvataan tehtaan spekseissä usein jopa yli 200 kilometrin toimintasäde. Tämä on kuitenkin optimiolosuhteissa ja alimmalla avustustasolla saatu mittaustulos, eikä huomioi ostoksia, mäkiä ym. kuormistusta lisääviä seikkoja. Lisäksi suurin osa sähköpyöräilijöistä käyttää aina suurinta tehoa. Keskimoottoristen pyörien realistinen toimintasäde on noin 100-130 km täydellä akulla.
Tämä toki akun kapasiteetista riippuen. Kuormapyörillä päästään ehkä noin 30 km. Toimintasädettä voi kasvattaa käyttämällä tasaisella alempaa avustustehoa ja nostamalla tehoa vain mäkiin.
Pyörän kunnossapito
Akun kunnossapito
Kun lataat akkua, pidä huoli, että sen lämpötila on kokonaisuudessaan plussan puolella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että akun tulee olla pakkaspäivänä pari tuntia huoneenlämmössä ennen lataamista. Pakkasen puolella olevaa akkua ei saa missään nimessä ladata!
Nykyaikaisia akkuja saa ladata aika huolettomasti. Enää akkuja ei tarvitse ”ajaa tyhjäksi” ja ladata täyteen. Mikäli pyörää ei käytetä pitkään aikaan (esimerkiksi talvella), toimi seuraavasti:
Bosch, Brose, BionX, Shimano, Alber, Neodrives: Lataa akku noin 60-80% täyteen. Mitään muuta ei tarvitse tehdä. Akku menee pitkäkestoiseen varastointitilaan, jolloin se säilyttää varauksensa jopa 18 kuukautta. Kun pyörä otetaan jälleen käyttöön, akku ei anna virtaa, ennekuin se on käytetty laturissa kiinni. Tämän jälkeen akku ”herää”, ja se toimii normaalisti.
CicloTek, Babboe ym. akut: Näissä akuissa ei ole varastointitilaa, joten niiden kapasiteetin varmistamiseksi akut tulee ladata täyteen noin kerran kuussa. Mikäli näin ei tehdä, jonkin kennen kennojännite voi laskea niin alas, että käyttöönotettaessa tulee virhekoodi.
Moottorin ja paneelin kunnossapito
Tarkista aika ajoin, että moottorin suojana oleva muovikuori on ehjä. Tämä estää kuraa pääsemästä moottoriin. Tarkista myös, että kaikki johdot pääsevät liikkumaan vapaasti, eivätkä kiristä mistään. Näin liittimet eivät joudu rasitukselle.
Mikäli sähköpyörän kanssa tulee pätkimisongelmia keväisin tai syyssateiden kanssa, avaa avattavat liittimet tai ota paneeli irti kannattimestaan, jos se lähtee. Tämän jälkeen suihkuta esim. autojen kontaktispraytä kaikkiin liitinpintoihin.
Jos nopeusmittari näyttää nollaa, tarkista, että pinnamagneetti on oikealla paikalla anturiin nähden. Jos sen ruuvi on löystynyt, se on saattanut liukua aivan vanteen viereen.